Les Rorquals by Alain Carle Architecte

This modern rustic retreat located in Cap-à-l’Aigle, Canada, has been designed in 2018 by Alain Carle Architecte.

Description

This house has a rustic look. Its architecture is more rural than modernist, closer to the earth than to the sky. It hugs the profile of the terrain. The exterior volumetry is abstract and intriguing. Two volumes with irregular angles are anchored to retaining walls holding the soil on a slope. The black pine walls contribute to the strangeness of this form, which intersects the landscape without imposing itself. It is inscribed in the place.

Its internal organization extends this relationship with the topography, like an interior landscape: hills, slate plateaus, erratic black boulders… The interior spaces are declined in split levels from the street access level. The reception floor is extended to form one of the kitchen counters. Farther in, wide steps introduce the living and dining room spaces, while offering themselves as informal benches, facing the landscape that opens before you: Charlevoix, and the grandeur of the St. Lawrence.

Photography by Raphael Thibodeau

Visit Alain Carle Architecte

- by Matt Watts

Gallery