Casa A210 by Studio Didea

Immerse yourself in the chic, historical beauty of Casa A210, a renovated home in the heart of Palermo, Sicily, Italy.

This early 20th-century gem boasts pass-through rooms, frescoed pavilion vaulted ceilings, and contemporary design touches by Studio Didea. Experience a unique blend of modern living and rich heritage in a space designed to showcase an impressive collection of antique and modern books as well as a grand family piano.

Casa A210 by Studio Didea - 1
Casa A210 by Studio Didea - 2
Casa A210 by Studio Didea - 3
Casa A210 by Studio Didea - 4
Casa A210 by Studio Didea - 5
Casa A210 by Studio Didea - 6
Casa A210 by Studio Didea - 7
Casa A210 by Studio Didea - 8
Casa A210 by Studio Didea - 9
Casa A210 by Studio Didea - 10

About Casa A210

Historic Palermo Home Transformed for Modern Living

Nestled in the heart of Palermo, this renovated home finds itself in an early 20th-century building, boasting pass-through rooms and stunning frescoed pavilion vaulted ceilings.

Balancing Modernity and History with Unique Design Requirements

The clients sought a home that catered to modern living while preserving the historical essence of the building. Additionally, they needed space to accommodate their extensive collection of antique and modern books and a 20th-century family grand piano.

Innovative Design Solutions Enhance Natural Light

The project’s initial goal was to increase natural light flow by modifying the load-bearing masonry. Designers achieved this both transversally, utilizing the presence of opposing fa├žades, and longitudinally, by expanding the central passageway connecting the study, living room, and music room. They also moved these rooms closer to the perimeter masonry. A continuous ribbon-like bookcase gracefully winds along the walls of the connected rooms, creating an open, flowing living space.

Harmonious Blend of Materials and Finishes

Natural oak furnishings and grey epoxy resin floors seamlessly integrate into the design, complementing the renovation. The walls, painted in a light shade, exude an airy feel and enhance luminosity. Diffuse lighting accentuates the restored frescoes adorning the pavilion vaults.

In the living room, the central marble floor creates a striking contrast against the grey epoxy resin floor, which covers the entire apartment. This design choice accentuates the unique beauty of the historic building while providing a modern touch.

Photography by Serena Eller

Visit Studio Didea

- by Matt Watts

Tags

Gallery