Zoé Apartment: Designing a Welcoming Home in São Paulo

The Zoé Apartment, designed by Angá Arquitetura in São Paulo, Brazil, is a vibrant, life-affirming home that embodies the Greek meaning of its name. The 105 sq. meter apartment underwent thoughtful modifications to meet the needs of its young couple residents, resulting in a harmonious blend of functionality, warmth, and personality. By prioritizing integration and openness, the design team created an inviting space that celebrates the residents’ joy and intensity of life.

A cozy modern living room with a gray sofa, white armchairs, and a built-in wooden shelving unit.
Minimalist living room with wooden TV stand, indoor plants, and modern artwork.
Modern dining room with round concrete table, green upholstered chairs, and large windows overlooking a city skyline.
Modern dining area with round table, chairs, and large window overlooking cityscape.
Minimalist kitchen design with sleek white cabinetry, wooden accents, and potted plant.
Modern, minimalist apartment with floor-to-ceiling windows, green accents, and city skyline view.
A cozy nursery with a white crib, green and white polka dot walls, and a pendant light.
Minimalist bedroom interior with sleek window, built-in shelving, and warm decor accents.
Modern bathroom with minimalist white vanity, glass shower, and recessed lighting.

About Zoé Apartment

Located in the vibrant heart of São Paulo, Brazil, the Zoé Apartment is a captivating fusion of functionality and personality. Designed by the talented team at Angá Arquitetura, this 105 square meter (1,130 square feet) residence embodies the Greek word “Zoé,” meaning “life,” and its essence of vivacity and joy.

Tailoring Spaces to Suit the Residents’ Needs

The design team skillfully translated the young couple’s desires and needs into an architectural masterpiece. By modifying the original floor plan, they created a seamless flow and enhanced integration throughout the space. The kitchen was enlarged, making it more practical and enjoyable for the homeowners, who often entertain family and friends.

Balancing Openness and Privacy

One of the key challenges was to find the right balance between open spaces and private areas. The team strategically positioned the laundry room closer to the entrance, freeing up the balcony and transforming it into a cozy home office with a stunning view. This clever rearrangement ensured privacy and functionality without sacrificing the overall sense of openness.

A Harmonious Palette of Neutrals and Pops of Color

The design aesthetic of the Zoé Apartment is a harmonious blend of neutral tones and vibrant accent pieces. The moodboard, carefully curated with the homeowners, features a neutral base that unfolds into strategic splashes of color, adding personality and joy to the spaces. Practicality was also a key consideration, with the use of durable and easy-to-maintain materials.

Seamless Integration and Distinct Environments

Upon entering the apartment, guests are greeted by a striking entry hall with a lowered, verdant ceiling, setting the tone for the rest of the space. The powder room, a vibrant terracotta oasis, adds a touch of personality. The living room serves as the central hub, seamlessly connecting the kitchen, laundry, and office areas through a clever panel design that maintains a clean, uncluttered aesthetic.

Balcony Transformation and Personalized Spaces

The balcony, once home to a rarely used barbecue grill, has been transformed into a tranquil reading nook. Sliding panels conceal the grill, while a new ceramic floor and lush greenery create a serene garden-like atmosphere. In the master suite, a terracotta-hued tunnel marks the entrance to the bedroom and bathroom, where warm wood tones and a modern shower design complement the couple’s youthful style.

Timeless Nursery Design

The nursery was thoughtfully designed to adapt to the child’s changing needs over time. The custom closet and flexible furniture selections allow for easy modifications as the child grows. The light, airy tones of the nursery create a timeless and welcoming environment.

The Zoé Apartment is a testament to the power of design to transform a space into a harmonious and personalized home that reflects the vibrant essence of its inhabitants. Through their exceptional talent and attention to detail, the Angá Arquitetura team has created a living symphony of life, functionality, and enduring style.

Photography by Carolina Lacaz
Visit Angá Arquitetura

- by Matt Watts

Tags

Gallery