Vallès Oriental Residence by Ylab Arquitectos

Designed in 2016 by Ylab Arquitectos, this modern single family house is situated in Vallès, Spain.

Description by Ylab Arquitectos

Located in a beautiful valley in the south of the Maresme Mountains, this home was designed to capture the magnificent views of the coastal mountain range with pine and holm oak forests. The clients, a Scandinavian family, wanted to create a dream holiday home with accommodations for their kids and guests: a unique, warm and comfortable contemporary space that would host an inviting and harmonious atmosphere. The home was planned as two different volumes connected by a large terrace with a swimming pool and the front garden. The secondary volume consists of the garage and the guesthouse. The primary one is an elongated two-storey volume containing the main house that faces the terrace. …. The main house captures the owners desire for luxury and transparency to enjoy the views. On both floors, a large corridor along the main façade connects the spaces and allows an elongated view through the whole house. Natural light is pulled into the plan via large windows and a central patio The street level is comprised of the living room with an integrated dining area and the kitchen, both separated by a central entrance hall with the staircase. The upper level is composed of three children bedrooms with a play room and the master bedroom at the opposite side. A beautifully complementary rich material palette of taupe colored concrete floors, tobacco-colored wood paneling and cabinetry, sandstone walls and elegant furnishings create a contemporary, sophisticated and warm environment. Color is introduced subtly through brass elements, as part of the custom-made furniture and décor, rich fabrics and the landscape views. The spacious sun-drenched living room is formed by different settings that encourage get-togethers. A tobacco wood custom-made wall unit with integrated black steel fireplace, TV and sound system dominates the space. The living area displays a cozy arrangement of light colored sofas and chaise longues, paired with black marble coffee tables, armchairs and ottomans over a beige silk rug. In the adjacent dining area, under a set of magnificent brass suspended lamps, a dark lacquered table is flanked by brass legged chairs. Grey natural sandstone wall claddings, adjustable wood slats and natural silk taupe curtains complete the living room, which connects with the inner patio decorated by an olive tree. In the kitchen, a central unit with two side sliding doors, separates the kitchen from the rear located kitchen auxiliary areas. A large central island contains a cooktop and serves as an informal dining space. The bespoke kitchen is finished in a dark coffee lacquer finished with a Neolith worktop and backsplash in the same color. The master suite contains a dark coffee lacquered custom-made bed with leather headboard, brass side lamps and a silk rug that become the room’s major element. On the opposite side is a grey sandstone paneled wall unit with a brass covered opening and wood drawers, which hides the tv and storage space. A large wood sliding door separates the sleeping area from the bath and closet. The central standing washbasin with mirror and two black tinted glass side doors give access to the more private areas.

Photography by Tobias Laarmann

Visit Ylab Arquitectos

- by Matt Watts