House in Krostoszowice by RS+ Robert Skitek

Designed in 2016 by RS+ Robert Skitek, this contemporary single family house is situated in Krostoszowice, Poland.

Description by RS+ Robert Skitek

Krostoszowice is a village in a southern part of Silesia (region in Poland). The investor owns large parcel with a significant slope in the east. The building should to stand on the highest point of the parcel, close to the road, in the north- west corner.

The surrounding buildings are very diverse and chaotic. There are mainly houses of the 60’s and 70’s of the twentieth century.

The surrounding landscape interested us more than unexciting development context. Hilly area and forest in the background has become a main point of reference. The building fits to existing topography, concides with the landscape. House is open towards the most interesting views and separate from the nearest buildings.

From the street we can see single-storey building with garage and glass foyer between. This characteristic body of the buildings have a required by the local law sloping roofs, they are covered totally with slate. Concrete fence wall marks platform with building, entrance area, driveway and wooden terrace suspended over the ground.

Bedrooms are located downstairs. This part of the building is partially covered by ground and invisible from the street. Under the upper terrace, at the ground level is second, fully covered terrace. Exterior cantilevered stairs link both terraces.

In interiors, white surfaces of walls and slanted ceiling are complemented by glass, polished concrete and natural wood floors, wooden stairs and dark accessories.
On the top level there is open living room. Pantry, study room, toilet and kitchen were hidden in white cuboid. Above cuboid there is mezzanine with bookcase. Wooden stairs are a conspicuous part of the living room.

When we go downstairs we can walk out directly to lower terrace. On this floor there are 2 rooms for children, main bedroom with dressing room, toilet, technical rooms with laundry room and climbing gym. In addition, a storrage accessible from the outside is located on the lower floor.

Photography by Tomasz Zakrzewski

Visit RS+ Robert Skitek

- by Matt Watts

Gallery

Recommended