Villa Tonden by Hofman Dujardin Architects

This inspiring minimalist retreat located in the Netherlands, has been designed in 2019 by Hofman Dujardin Architects.

Description

Villa Tonden is composed of three archetypical house shaped volumes. They soften its presence in the surrounding landscape and create distinct places around the house. The façades embrace different terraces which overlook the encircling fields and the woods. While the individual volumes result in unique interior spaces with specific qualities, the use of sliding doors strengthens seamless internal connections between them.

Unique spaces

The entrance hall with a reading window is openly connected to the main living space. With openings oriented in three directions, the living room follows the sun. Two large glass sliding doors open up to an east and a west terrace and blur the lines between the inside and outside. With the timber roof structure left visible, its height is emphasized. The living room forms the heart of the holiday retreat, inviting for all night family diners or warm and cosy evenings around the fireplace.

The master bedroom has a private bathroom and a big window that offers uninhibited view towards the surrounding woods. The children’s bedroom features four build in bunk bed nooks which provide a grounded place to feel safe in the natural surroundings. Located in front of a big window, they overlook the woods and allow the kids to look at the birds and deer from their beds. Besides the master bedroom and a children’s bedroom on ground floor, Villa Tonden has two additional guest bedrooms in the attic. They both have a skylight to watch the stars and tree tops. In this way, each space has a unique relation with the surrounding nature.

Photography by Matthijs van Roon

Visit Hofman Dujardin Architects

- by Matt Watts

Gallery