Out(side)In House by Atelier RZLBD

Out(side)In House is a contemporary two-story house in Scarborough, Toronto, Canada, designed by Atelier RZLBD.

Out(side)In House by Atelier RZLBD - 1
Out(side)In House by Atelier RZLBD - 2
Out(side)In House by Atelier RZLBD - 3
Out(side)In House by Atelier RZLBD - 4
Out(side)In House by Atelier RZLBD - 5
Out(side)In House by Atelier RZLBD - 6
Out(side)In House by Atelier RZLBD - 7
Out(side)In House by Atelier RZLBD - 8
Out(side)In House by Atelier RZLBD - 9
Out(side)In House by Atelier RZLBD - 10
Out(side)In House by Atelier RZLBD - 11
Out(side)In House by Atelier RZLBD - 12
Out(side)In House by Atelier RZLBD - 13
Out(side)In House by Atelier RZLBD - 14

Description

As nature seeps through a crack of a stone, or as from a wound of one’s heart blooms a new, unforeseen joy and peace, a nameless empty room becomes a sanctuary, a small universe, where one’s soul can truly rest. Located near Scarborough Bluffs, the panoramic horizon of Lake Ontario, Out(side)In House offers a void that leads the inhabitants to see the inner horizon, suggesting life in its deeper meaning.

The house is broken indentedly at its center into two volumes, which are pulled apart and shuffled so that the breakages face the outside and the exterior walls face the central void. In this double-height atrium, natural light falls from the sky through a series of stepped clearstories, oriented to the south (towards the lake) and north. At the southern end stands the hearth or the fireplace with a sunken ground as the gathering place; at the northern end, a triple-height light shaft travels from the skylight all the way down to the basement, where a large planter suggests the possibility of a tall tree growing.

Circulating east-west between rooms, the direction of “utility”, one is always abrupted by a raised platform of the atrium and the suspended bridge on the second floor, entering which one meets a moment of pause and is reoriented to south-north, the direction of “poetry”. Finished in bricks and tiles, the hardness on one’s foot and hand, as well as rough grains catching the rays of the sun, evokes a sense of exteriority, as if between two distinct buildings. Like in a sanctuary, the atrium erases the memory of the outside world and offers a womb once more, nurturing one’s body, mind, and soul.

If the atrium was the main sanctuary, the cocoon is a side chapel. Located on the second floor, across the bridge over the atrium, at the end of the long corridor, adjacent to the master bedroom—the farthest place from the entry—the cocoon is a dark, quiet, small confined space where one can truly be alone. At the center of the room, a small skylight gives out a very restrained illumination, and a small window, located at one corner at the sitting eye level, is the only connection to the outside world. Covered in fabric on all surfaces, with no distinction between floor, ceiling, and walls, the room is surreal visually, tactilely, and acoustically, with outside noise almost entirely absorbed in its softness. Being able to be truly alone with oneself, the space becomes an extension of one’s body, boundless in one’s mind.

From the outside, the façade showing the indented breakages is reminiscent of the origin of being once one and of the clean rectilinear void inside. In defining what House is, Out(side)In House challenges the norm, in which it is cluttered with utilitarian programs, questioning what the purpose of House and living is, in the emptiness of its space.

Photography by Borzu Talaie

Visit Atelier RZLBD

- by Matt Watts

Products You May Like

Gallery