Casa Cangahua: Courtyard-Infused Home in Tumbaco, Quito

Situated in the picturesque town of Tumbaco, Ecuador, Casa Cangahua is a captivating residential project designed by the renowned architectural firm Diez+Muller. This single-family house, completed in 2021, seamlessly blends into its natural surroundings, with its concrete walls and sculpted brick volume reflecting the nearby mountain range. The design philosophy emphasizes a journey of discovery, where the house reveals itself gradually to the user, creating a sense of intrigue and wonder.

A modern brick house with a tiered roof, surrounded by lush vegetation and a paved driveway.
A modern brick building with large windows, surrounded by lush greenery and tall grasses.
A spacious living room with concrete walls, hardwood floors, and large windows overlooking the landscape.
Stunning wooden ceiling and staircase with glass walls overlooking nature.
An interior with exposed brick walls, wooden beams, and a balcony framed by a window. Minimalist design.
Modern interior with exposed brick walls, angled ceiling, and rustic leather armchair with ottoman.
Brick-clad interior with concrete ceiling and wooden floor; person walking through narrow space.
An expansive, sunlit hallway with a textured brick wall, creating a striking geometric pattern.
Modernist courtyard with stone walls, wooden stairs, and landscaped greenery.
Concrete outdoor staircase with metal railing, surrounded by lush vegetation.
Striking brick facade with patterned brickwork and elevated walkway overlooking a scenic view.
A brick and wooden structure set against a backdrop of rugged mountainous terrain.
Sprawling modern hillside residence with brick exterior and expansive decks.

About Casa Cangahua

Designed by Diez+Muller in 2021, Casa Cangahua seamlessly blends into its Tumbaco, Ecuador setting. Moreover, this residential gem nestles within the Metropolitan District of Quito, Pichincha.

Firstly, the structure’s presence gracefully orients towards the street. Consequently, it naturally integrates with the surrounding landscape, as if it has always belonged there. Additionally, the house avoids drawing unwanted attention, preferring a tranquil, understated aesthetic.

Secondly, this architectural journey unfolds gradually. Specifically, visitors must ascend roughly 10m (33ft) to reach the central ground floor. Here, the concrete walls strategically contain the section, freeing up internal courtyards and gardens. Resultantly, these elements enrich circulation and living spaces while enhancing ventilation and daylighting.

Balancing Form and Function

Furthermore, the upper level aligns with a higher portion of the lot. Accordingly, this generates a seamless connection between the bedroom zone and the rear of the property. Moreover, the brick-clad volume takes inspiration from the nearby mountain range, creating a sculptural play of roofs. Impressively, these angled planes incorporate openings that capture the soft morning light, illuminating the interior corridor.

Lastly, the western facade thoughtfully shields the home from the intense afternoon sun. Specifically, a perforated lattice filters the sunlight, bathing the spaces in a warm, ambient glow. Ultimately, this technique not only optimizes energy efficiency but also establishes a captivating sense of time and space.

Photography courtesy of Diez+Muller
Visit Diez+Muller

- by Matt Watts

Tags

Gallery