Anzac Bay House by Vaughn Mcquarrie Architects

Designed by Vaughn Mcquarrie Architects, this inspiring single family house is located in New Zealand.

Description by Vaughn Mcquarrie Architects

The owners wanted a house that was a cross between a boathouse and a church. The concept was to create a central grand space, surrounded by smaller spaces somewhat like a church in the centre of a small village. The “church“ which resembles a traditional boatshed shape, consists of a singular open space created by parallel precast concrete walls (litecrete) with a peaked skillion roof sitting on top. Mezzanine spaces at either end, accessed by a sculptural helical stair, contain sleeping on one and working the other. Each end is fully glazed.

Entry into the house is through a door directly adjacent to the helical stair and below a walkway linking the two mezzanine platforms. Once you enter, you are drawn into the central double height space.

The use of Litecrete precast concrete panels allows them to be left exposed inside and out, this, in combination with exposed steel beams and timber floor beams allow the primary structure of the main space to become the finished fabric.

Single storey structures surrounding the main space contain guest accommodation and ancillary spaces.

Photography by Simon Devitt

Visit Vaughn Mcquarrie Architects

- by Matt Watts

Products You May Like

Gallery

Recommended