Apartment XVII by Studio Razavi Architecture

This original apartment located in Lyon, France, has been designed for a young scientist by Studio Razavi Architecture.

Description

This is an apartment designed for a young scientist, living mostly alone. The XVIth century building is part of a uniquely preserved Renaissance neighborhood in the city of Lyon, France.

Two massive stone fireplaces, oversized oak beams, 14 foot ceilings were some of the original features we intended to renovate & celebrate in the new space. A single bedroom and bathroom, in addition to living room, dining room and kitchen, made up the program. Relying primarily on the use of a single material with a limited color palette, we designed a series of events so as to create what we refer to as an “introspective space”, a place to allow for reflexion, for creative seclusion. Wood floors, rough plasterwork on walls are the only other materials used, allowing for full potential of the space to be celebrated.

Photography by Simone Bossi

Visit Studio Razavi Architecture

- by Matt Watts

Gallery