Elle Maison by Damilanostudio Architects

The “Elle Maison” is a private house in Geneve (Switzerland) outskirts. It’s located on an medium high plateau from which you can enjoy the view of the city and of the lake. The whole lot has an area of 830 square meters with an area destined to the building of 247 square meters.

Description

The plan is oriented north-south but the facade of the building moves on different axis. Starting from a central block the house has a performance offset as the lay of the land. The build is developed on three levels, the first and the second floor to be lived in, the basement floor is designed as a garage with two parking spaces. The first level is dedicated to the living area with the kitchen, the living room, a bathroom and a guest room, while the upper floor is dedicated to the sleeping zone with a main bedroom with bathroom and cloak room and a studio. The different levels are linked by a concrete stair, paved by white glossy Quartzite stones, in an unique open space from the entrance to the roof. In this area a fireplace welcomes family’s guests.

The roof is a garden level made of sedum that helps to reduce the impact with the environment and improves the energy efficiency of the villa.

Attention is also spent for the external green around the house in fact there are different kinds of flowerbeds. Along the exterior stairs that going up to the living there are three big flower boxes made of Corten that contains trees, bushes and lavenders to give at the garden a good olfactory and chromatic sensations. All the external floors of terraces are made of grey Quartzite stones with a continue glass railing which structure is hidden under the terrace floor.

The building structure is set on reinforced concrete on continued foundation with septa and pillars. The floor is made with concrete covered with white tiles. The walls are made of two layers of bricks with in the middle the insulating layer. This project includes big windows made of insulated glazing with double glasses that open the view to the landscape and these frames are made of wood, the same used for some walls cover that characterized the building from the outside. In according to the local laws an airway was realized over the windows to improve the air circulation. The interiors ceilings are completely covered with plasterboard isolated with roller blinds tends flush with the big windows.

The heating system is integrated in the floor.

Photography by Andrea Martiradonna

Visit Damilanostudio Architects

- by Matt Watts

Gallery