OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design

OPUS ONE Penthouse is a luxury penthouse apartment recently designed by T.K. CHU Design, located in Hangzhou, China.

OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 1
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 2
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 3
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 4
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 5
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 6
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 7
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 8
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 9
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 10
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 11
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 12
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 13
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 14
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 15
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 16
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 17
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 18
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 19
OPUS ONE Penthouse by T.K. CHU Design - 20

Description

Located in Binjiang District, Hangzhou, OPUS ONE is a residential-commercial complex jointly operated by Excellence Group and Greentown China. It used to be a half-built housing estate, which was designed and upgraded to become a new landmark of Hangzhou, gathering elite groups of the city. The complex’s tallest tower stands at 240 meters, making it the tallest residential building in Hangzhou.

T.K. Chu Design was involved in the design of a penthouse located on the 34th floor. With an area of 430 square meters, the penthouse represents the highest living standard for the complex. The skyscraper surrounded by clouds features a series of floor-to-ceiling windows, overlooking panoramic views of the Qiantang River and the West Lake. The design team paid tribute to the breathtaking scenery by creating a cloudscape indoors, opening a journey of residents’ imaginations to explore and appreciate the meaning that different beauties bring to their lives.

The plan of the penthouse is divided into two areas, the public area and the private one, with a ratio of 1:1. The public area is consists of the porch, lounge, kitchen, wok kitchen, fireplace, living room, family room, and study room which bears the enjoyment of food, a friend party, family politics, and monogamy.

Whereas the private area is bisected by the public area. Then the elder’s suite keeps a distance from the children’s suite and the master suite, avoiding mutual disturbance caused by differences in lifestyle between generations. More than half of the master suite is planned as the bathroom and the walk-in closet, responding to an exquisite and stylish lifestyle in a contemporary metropolis.

The overall tone of the public space is white, the color of the cloud. An artwork named Act like a child sits on the porch. Shaped like a kid covered with clouds, the art piece is specially created by T.K Chu to convey the concept of Freedom, Naturalist, and Kidult.

Based on the same concept, a series of nifty objects are selected. A sculpture by Tengfei Yang stands by the window, next to which is a fluffy chair by T. K Home named Grinning & Silver Tooth, grinning to a vase by Jamie Hayon.

Dining chairs and the table from T.K Home, along with a lotus-leaf-shaped ceiling lamp, take the shape of nature, dramatizing the dining experience.

On the table is a clown-shaped corkscrew, a masterpiece of Alessandro Mendini. It decorates the dining table and echoes with the circus-themed floor lamp and decanter by Tom Dixon. All furniture heights are strictly controlled, so as to avoid interruptions to the sky view.

There are only two partitions in the public space. One is a removable wall of corrugated glass of the study room, the other is an electric fireplace. The latter with white-gradient glass to depict thick clouds distinguishes the living room from the dining room, which becomes the visual focus and sets the conceptual axis of the whole design. When turned on, the blazing fire complements the spectacular sunrise outside the window.

Besides, a double-sided sofa is the protagonist of the living room, which separates the bi-service study from the living room, creating a multifunctional space.

The chairs and sofa in the study room belong to the same series of T.K Home. Named Gleeful Dimples, it creates a joyful, entertaining, and naughty atmosphere.

It is worth mentioning that the “Smile :p” series of T.K Home, with representations of Gleeful Dimples and Grinning & Silver Tooth, made its first appearance for the penthouse. Based on the family stories of T. K. Chu, it is a materialization of liberal art and free-thinking.

Spirituality is the core value of the space. In the design of the penthouse of OPUS ONE, T.K. Chu Design creates space, furniture, and artwork with a clear theme, interpreting the “Kidult” spirit, i.e., an awareness of the joy of life and the innocence of perpetual creation — that’s what the owners of the penthouse aspire to.

Photography by Di Zhu

Visit T.K. CHU Design

- by Matt Watts

Products You May Like

Gallery